Akoestiek op kantoor 


 

Als we denken aan een prettige en rustige werkomgeving speelt geluid, oftewel akoestiek een grote rol. Toch merken we dat er niet altijd voldoende rekening  wordt gehouden met akoestiek tijdens het inrichten van een kantoor. 

 

Wat is akoestiek? 

Akoestiek is de wetenschap van het geluid en hoe geluid zich in een bepaalde ruimte verplaatst van een geluidsbron tot een ontvanger. Wanneer dit niet goed verloopt, kunnen geluiden enorm vervelend zijn. Vooral wanneer we aan het werk zijn. Geluid kan verstoord worden wanneer geluidsgolven niet goed worden opgevangen in de ruimte. Dit veroorzaakt geluidsoverlast. Geluidsoverlast op kantoor brengt veel nadelen met zich mee. Denk alleen al aan een slechte verstaanbaarheid tijdens een meeting of call. Helaas staat het optimaliseren van de akoestiek op kantoor nog te laag op de prioriteitenlijst, terwijl het wel grote gevolgen heeft voor de werkprestaties op kantoor. 

 

Waarom is goede akoestiek op kantoor belangrijk? 

Er zijn talloze redenen op te noemen waarom akoestiek op kantoor belangrijk is.     

  • Het zorgt voor betere werkprestaties, omdat er meer kalmte en rust is; 
  • De concentratie wordt verbeterd en de productiviteit verhoogd; 
  • Het werkt stress verlagend wat uiteindelijk zorgt voor minder verzuim; 
  • Goede akoestiek zorgt voor positief effect doordat de ruimte comfortabel en ontspannen is. 

 

Redenen genoeg om snel aan de slag te gaan met de akoestiek op kantoor! 

 

Akoestiek op kantoor meten 

Je kunt een akoestiekscan laten uitvoeren waarbij gekeken wordt naar de akoestiek in jouw werkomgeving. Het geluid wordt dan gemeten aan de hand van de galm in het kantoor. De belangrijkste verschijningsvorm van galm is nagalm. Met nagalm wordt de afname beschreven van een geluidsveld in een ruimte, na het uitschakelen van de geluidsbron. Hoe hoger de nagalm, hoe slechter de akoestiek. 

 

Hoe kun je akoestiek op kantoor verbeteren? 

Je kunt op verschillende manieren zorgen voor betere akoestiek op kantoor. Denk aan vilt of kleden op de muur, vitrage voor het raam of karpetten op de grond.
Omdat geluidsgolven vaak de neiging hebben te stijgen, hebben absorberende materialen het meeste effect wanneer ze aan het plafond worden opgehangen in de vorm van plafondeilanden. Ook is het plafond vaak de grootst reflecterende oppervlakte waardoor plafondeilanden als snel resultaat bieden. 
Het is daarom belangrijk dat geluiden goed geabsorbeerd worden in materiaal. Wanneer geluiden geabsorbeerd worden, kunnen ze niet verder weerkaatsen in de ruimte. 

 

Goed akoestiekmanagement houdt ook in dat je weet wat er in een bepaalde ruimte wordt gedaan. Zo moet in een vergaderruimte de spraakverstaanbaarheid optimaal zijn en galm en echo minimaal. Naast afmetingen en vorm van de zaal is het belangrijk om de wand-, vloer en plafondafwerking van de ruimte te weten om tot een goede aanpak of verbetering te komen. Dit geldt ook voor een werkruimte of stiltekamer, al is de oplossing dan weer anders. 

Ideaal voor grote open ruimtes zijn akoestische units om in te werken, overleggen of bellen. Door het plaatsen van akoestische meubelen kan hierin ongestoord worden gewerkt. 

 

Akoestiek & NewKantoor 

NewKantoor is specialist op het gebied van akoestiek op kantoor. Wij denken graag mee met het inrichten van een kantoor waar geen geluidsoverlast plaatsvindt. Neem contact met ons op om te bespreken hoe akoestiek geoptimaliseerd kan worden in je kantoorinrichting!