De kantoortuin


Een hoge productiviteit op de werkvloer start bij een fijne werkruimte. Duik daarom eens in de indeling van jouw kantoor én ontdek waar medewerkers behoefte aan hebben! Heb je bijvoorbeeld weleens over een kantoortuin nagedacht? We vertellen je hier graag over alle ins en outs. 
 
Wat is een kantoortuin eigenlijk? 
Een kantoortuin is een kantoor waarin verschillende werkplekken aanwezig zijn. Deze werkplekken worden niet van elkaar gescheiden door muren of schermen. Daardoor is de communicatie tussen medewerkers eenvoudig. Een kantoortuin is ideaal voor bedrijven met een groot aantal medewerkers. Vaak vanaf twaalf personen, maar ook het is natuurlijk ook afhankelijk van de bedrijfscultuur. Werken medewerkers veel samen? Dan is een open kantoor meer dan geschikt! 
 
 
Voordelen kantoortuin 
Hoewel vaak de nadelen van een kantoortuin worden benadrukt, vinden wij een open kantoor juist een verrijking van de sfeer in je bedrijf! Natuurlijk is het niet voor iedere situatie geschikt, maar het zou zomaar de productiviteit én creativiteit van medewerkers kunnen verbeteren. Sluit deze optie daarom niet uit bij het kiezen van het ontwerp voor je nieuwe kantoor.
 
Eenvoudige communicatie en samenwerking
Een kantoortuin is open, waardoor eventuele fysieke barrières tussen collega’s worden weggenomen. De communicatie is hierdoor veel eenvoudiger! Er worden sneller onderling ideeën uitgewisseld, waardoor de samenwerking in verschillende teams veel krachtiger wordt. 
 
Meer creativiteit en innovatie
Met behulp van een kantoortuin creëer je een informele sfeer op de werkvloer. De creativiteit van medewerkers wordt gestimuleerd. Eenvoudig en snel contact tussen collega’s leidt bijvoorbeeld tot spontane brainstormsessies en het onderling uitwisselen van innovatieve concepten. 
 
Juiste monitoring en leiderschap
Met een open kantoor hebben managers of teamleads de mogelijkheid om teamleden te observeren en te begeleiden op het moment dat dit nodig is. Dit bevordert effectief leiderschap en zorgt dat projecten op de juiste wijze worden afgerond. Eventuele problemen worden vroegtijdig gesignaleerd en medewerkers hebben niet het gevoel dat zij er alleen voor staan.
 
Flexibiliteit
Medewerkers in een kantoortuin hebben flexplekken. Op het moment dat een medewerker op kantoor aankomt, kiest hij of zij zelf een werkplek uit. Er is geen onderscheid tussen het bureau van een manager of stagiair.  Dit zorgt voor een fijne sfeer op de werkvloer.
 
Beschikbare ruimte benutten 
Met een kantoortuin maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Zo beslis je zelf hoeveel bureaus er staan én op welke plekken deze komen. Hierdoor kunnen er vaak meer medewerkers op kantoor werken, waardoor je uiteindelijk kosten bespaart. Het is eenvoudig om meubels te verschuiven, waardoor verschillende vergaderopstellingen mogelijk zijn. 
 
Nadelen kantoortuin
Er zitten uiteraard ook nadelen aan een open kantoor. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast of gebrek aan privacy. Gelukkig hebben wij een daar altijd een passende oplossing voor!
 
Geluidsoverlast
Doordat medewerkers in een open ruimte werken is er een risico op geluidsoverlast. Denk hierbij aan collega’s die aan het overleggen of bellen zijn. Wij bieden innovatieve oplossingen die deze problemen oplossen. Denk eens aan belhokjes of moderne kleine meeting rooms! Heeft een collega een belangrijke (online) afspraak met een klant? Dan kan hij of zij een meeting room reserveren. Zo heb je alle privacy én hebben andere medewerkers geen afleiding.
 
Productiviteit
Verschillende artikelen geven aan dat een kantoortuin een aanval op de productiviteit van medewerkers kan zijn. Door de drukte op kantoor zullen ze sneller afgeleid raken. Dit is natuurlijk per medewerker verschillend. Wil je dit probleem zo veel mogelijk beperken? Denk eens aan bijvoorbeeld staande schermen of noice-cancelling koptelefoons. 

Gebrek aan privacy
In een kantoortuin hebben medewerkers wellicht wat minder privacy. Collega’s kunnen bijvoorbeeld eenvoudig meekijken op een computerscherm of meeluisteren met gesprekken. Ook voor dit probleem zijn kleine meeting rooms dé oplossing! Heeft een medewerker een functioneringsgesprek? Dan is het niet wenselijk dat dit midden in kantoor plaatsvindt. Een aparte ruimte is hiervoor ideaal! 
 
Meer weten over een kantoortuin? NewKantoor staat voor je klaar!
Wil je weten of een kantoortuin bij je past of heb je nog vragen over de voor- en nadelen? Neem contact met ons op. Het team van NewKantoor heeft meer dan 30 jaar ervaring met het ontwerpen en inrichten van kantoren. Onze specialisten verdiepen zich graag in de situatie, wensen en budget. Zij geven aan de hand hiervan een passend advies.

Nieuwsgierig wat we voor je kunnen betekenen?
We zijn op werkdagen van maandag tot en met vrijdag bereikbaar.
Pper telefoon 0630201249, via de mail [email protected]
of via het contactformulier op onze website. 
We staan voor je klaar!