Het belang van ergonomisch werken


 
Ergonomisch werken is een bekende term in het kantoorleven
Het wordt steeds belangrijker dat personeel met een zittend beroep overal ergonomisch en dus verantwoord kan werken. Denk aan thuis, op kantoor of bijvoorbeeld op locatie bij een klant. De meeste bedrijven zijn hier al actief mee bezig, maar door het vele thuiswerken is het belangrijk dat ergonomisch werken ook buiten kantoor de volle aandacht krijgt.
 
Wat is ergonomisch werken?
Ergonomisch werken houdt in dat de juiste werkhouding wordt gecombineerd met mentale en lichamelijke herstelmomenten. Op deze manier kun je comfortabel en efficiënt werken, iets dat belangrijk is bij functies achter een beeldscherm. Als we kijken naar ergonomie, kunnen we dit onderverdelen in drie hoofdgebieden:

Fysiek
Fysieke ergonomie heeft te maken met de fysieke werkomgeving. Je zorgt ervoor dat het personeel een goede werkhouding heeft en geen fysieke klachten krijgt.

Cognitief
Cognitieve ergonomie houdt in dat je als werkgever werkstress voorkomt en mentaal welzijn centraal stelt op kantoor. Denk aan voldoende rustmomenten i en ruimte voor ontspanning.

Organisatorisch
Een heldere communicatie en teambuilding vallen onder organisatorische ergonomie. Het personeel voelt zich hierbij vrij en open om persoonlijke gesprekken aan te gaan.
De meeste bedrijven beginnen met fysieke ergonomie en richten een verantwoorde werkomgeving in waar alle werknemers baat bij hebben. Een volgende stap kan het sociale en persoonlijke aspect zijn.
 
De voordelen van ergonomisch werken
Ergonomisch werken biedt niet alleen voordelen voor werknemers, maar ook voor werkgevers. De werkzaamheden worden efficiënter uitgevoerd, de werknemer is productiever en vaak zie je het ziekteverzuim dalen. We hebben een aantal voordelen op een rijtje gezet:
• Ergonomisch werken verlaagt de kans op fysieke klachten
• Het ziekteverzuim daalt
• Het zorgt voor meer werkplezier wat ook een bijdrage levert aan de productiviteit

Ergonomisch thuiswerken
Hoe zorg je als werkgever voor een prettige en gezonde werksfeer op afstand?
De voorwaarden voor een thuiswerkplek dienen te voldoen aan de voorwaarden van een kantoorwerkplek. Dit betekent dat je werknemers ook thuis ergonomisch moeten kunnen werken. Bijvoorbeeld door een ruimte in huis om te bouwen tot werkplek. Hierbij wordt een verstelbaar bureau, juiste bureaustoel en goed scherm en toetsenbord geleverd.
 
Ergonomische kantoormeubelen
Een ergonomische werkomgeving bestaat vaak uit flexibele werkplekken.
Het is daarom belangrijk dat bureaustoelen en bureaus verstelbaar zijn. Zo kan iedere werknemer het werk comfortabel uitvoeren. Koop dus zorgvuldig de juiste meubels in.

Met een verstelbare stoel bedoelen we dat de stoel hoger en lager gezet kan worden, maar ook dat de rug- en armleuning verstelbaar is. Door de onderrug voldoende ondersteuning te bieden, wordt de rug in het geheel ontlast.
 
De voordelen van een zit-sta bureau
Door staan en zitten af te wisselen kunnen lichamelijke (rug) klachten worden voorkomen. Als je staat heeft de wervelkolom een betere en natuurlijkere houding ten opzichte van zitten. Het zorgt voor een meer evenwichtige verdeling tussen de wervels in de onderrug.
Door de juiste combinatie en balans van zitten en staan, werk je actief.
Ook zorgt staand werken ervoor dat de hersenen actiever worden en kan de productiviteit toenemen. Om deze redenen is NewKantoor een grote voorstander van een zit-sta werkplek!

Ergonomisch inrichten met NewKantoor
NewKantoor adviseert bedrijven hoe zij hun kantoorpand naar de nieuwste standaarden kunnen inrichten. Hierbij staat ergonomie centraal. Hoe sta en zit je goed? En is er daarnaast ook ruimte voor ontspanning? Wil je dat wij meedenken hoe je zo ergonomisch mogelijk kunt werken? Neem dan contact met ons op!